THAYA

14.11.2022

O co jde?

Věřím, že Vinařství Thaya většina z vás zná. Minimálně z doslechu. Takže ho nechci dlouze představovat. Ale tenhle článek nebude jen o jejich víně. Před pár lety do toho ve vinařství pořádně šlápli a vytvořili komplex, kde se snoubí samotné výrobní prostory vinařství, nádherná architektura i skvělé gastro v kombinaci s neskutečným vínem. 

Ve znojemské obci Havraníky na okraji Národního parku Podyjí, co by kamenem od Nového Šaldorfu i samotného Znojma, se rozkládá naprostý ráj. NAPROSTÝ RÁJ! 

Celým areálem je protkán motiv řeky. Ve vybraných barvách, materiálech i nejmenších detailech je cítit souznění s přírodou a řekou Dyjí.  

Areál ale nabízí i dva obrovské degustační sklepy, venkovní terasu a spoustu prostoru pro firemní akce nebo soukromé oslavy.


Hotel Thaya

Hotelový komplex tvoří budova s pokoji pro dvě až čtyři osoby. Skvělý je i bezbariérový pokoj v přízemí, kde se krásně propojuje funkčnost a zároveň nádherný design. Ve stejné budově je i hotelové wellness, kde si na své přijdou milovníci sauny.


Už při příchodu do areálu vás zaujme ,,hobitín´´. Sedm apartmánů zasazených do svahu evokuje vinné sklepy. 

Rezervační systém najdete přímo na jejich stránkách a check-in i check-out probíhá pěkně po staru. Na recepci hotelu v hlavní budově.


Restaurace APRI

Restaurace je umístěna v hlavní budově. Nápaditá jsou velká okna do kuchyně, takže při přípravě jídel můžete kuchařům téměř koukat pod ruce. Budete-li mít štěstí, můžete při práci pozorovat samotného šéfkuchaře Ondřeje Lacinu. Stejně tak jako ve víně, i ve vybraných pokrmech se odráží terroir. Maso je z místních chovů, bylinky z vlastní bylinkové zahrádky. A název? Apri je latinský překlad pro divočáky a současně název nejvyšší řady vín. 

K jídlu můžete po skleničce ochutnat téměř kompletní nabídku vín Thaya, ale i pár dalších lahví. Jsou tu k mání vína enologa Jakuba Smrčky, vinařství Gala, Gurdau nebo Dobré vinice. Zejména sklenky na červené víno - ručně foukané a OBŘÍ! - musím pochválit.

Sklenku vína si navíc můžete vychutnat i na střešní terase, kde nám při západu slunce téměř ukápla slza.


Víno

Nezmínit se o nabídce vín by byl hřích. Stejně tak by byl hřích, je neochutnat. Po příjezdu vás čeká welcome drink, který si můžete vybrat ze čtyř vín základní řady. Vzali jsme Sauvignon a Rulandu bílou 2021. Na nejnižší řadu velmi slušná vína, u kterých si dovedu představit vydržet celý den i noc. Právě na Sauvignon jsem se chtěla zaměřit i dál, protože právě ty ze Znojemska miluju. Zkusili jsme tedy všechny v nabídce a po lehce kopřivovém VOC Sg 2021 jsem se absolutně zamilovala. Byla to řada Premium, Sauvignon 2020 z trati Knížecí vrch, zrál ve 400l dubovém sudu a byl naprosto geniální! Ve vůni nejprve jako právě vystřelená nábojnice, pak nastoupil ostrý černý rybíz tak aromatický, až připomínal bonbon. V chuti mě do kolen dostala mineralita jako blázen a tak při psaní tohohle textu s tím Sauvignonem sedíme vedle sebe, směje se mým vtipům a asi mě nikdy nepřestane bavit. 

Víťa zase přechutnal nabídku červených vín a nejvíc si pochvaloval Svatovavřinecké 2020 z řady Premium a APRI Pinotu ročníku 2020. Ten nám ještě ukáže!

K snídani se podával nealko mošt z Muškátu


Závěrem

Ve Vinařství Thaya jsme strávili dvacet hodin. Ochutnali jsme neskutečná vína, na terase se dojali nádherným prostředím i krajinou. U večeře jsme se nacpali tak, že jsem si musela povolit sukni a cestou na pokoj to maskovat bundou, protože znovu zapnout už nešla. A pak jsme se ještě božsky vyspali na nejvyšší matraci, kterou jsem kdy viděla. Chtěli jsme do toho intenzivního zážitku ještě zakomponovat saunu, ale tu si musíme nechat na příště. Jsou totiž místa, která chytí za srdce. A tohle je jedno z nich...