Cabernet Franc
Vinařství JOSEF VALIHRACH Krumvíř oblast Morava/ Velkopavlovická podoblast
- suché/ Moravské zemské víno
- ročník: 2016
- alk.: 12%
- zb. cukr: 2,9 g/l
- kys.: 6,4 g/l
- cena: cca 290 Kč
Rodinné vinařství Josefa Valihracha, že jméno i etiketa vypadají neznámě a nevýrazně? No, vy tohle vinařství možná neznáte, ale při oficiální návštěvě ho poznala a ochutnala například Hillary Clinton, princ Charles nebo japonský císař. A tahle jména jsou jen třešničky na dortu plném úspěchů ze světových i tuzemských soutěží.
Na 20 ha vinic pěstují jak odrůd tradiční, tak i ty méně známé. Kromě Cabernetu Franc například Lenu, Carménère nebo Cabernet blanc. No ale moje oko v Moravské bance vín zachytil právě tenhle Cabernet. Původní cabernetová odrůda původem z Bordeaux, jeden z rodičů Cabernetu Sauvignon, a tudíž i našeho Cabernetu Moravia.
Ihned po otevření si říká o čas. Jsou cítit tóny zelené papriky, ale beru dekantér, odlévám, zbytek odkládám. Dám mu tolik času, kolik potřebuje, nejsem Hillary, co potřebuje chytit vládní speciál. Barvu má světle červenou s širším cihlovým okrajem. Uzrálé je dost.
Po celých dvou dnech jsem se k vínu vrátila. Na nose už žádná paprika. Zeleninové tóny možná, ale nic nepříjemného. Víc už v něm rozpoznávám červený rybíz. Čerstvě utržený červený rybíz se zemitým pozadím. Trháte červený rybíz, ten vám spadne do hlíny, a vy ho poté ochutnáte. Jo! To je ono. V chuti je to suché víno, které působí na patře lehce, a přitom zůstane dlouho. Baví mě i kyselina, která opakuje dojem malých ostrých červených kuliček.
Tohle víno si dovedu představit pít i v teplejším počasí a k tučnějšímu jídlu. Tím, že jsem si k němu všechny degustovací dny nedala ani sýr, jsem možná plně nevyužila jeho potenciál. Ale přesto je na tom s body dobře. Váhám mezi 85 a 86, proto volím 85,5/100.